Witajcie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego dziś zapraszam Was na sernik, do którego kruche ciasto możecie przygotować dziś i zamrozić, a masę serową zrobić dosłownie kilka chwil przed pierwszą gwiazdką. Najlepiej bowiem smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy mocno pachnie skórką pomarańczową.

Nie jest to tradycyjny sernik, raczej tarta sernikowa, która zasmakuje tym, którzy lubią nutę nowości w klasycznym, świątecznym serniku.

Podany przepis wykonałam w okrągłej formie do tarty o średnicy 29cm.

Kruche ciasto:

250 g margaryny

200 g mąki pszennej

1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

1 jajko (żółtko i białko osobno)

4 łyżki gęstej śmietany 30%

szczypta soli

Masa serowa:

500 g mascarpone

3 jajka

250 ml śmietany kremówki

2 i 1/2 łyżki mąki pszennej

100 g skórki pomarańczowej

100 g rodzynek, wcześniej namoczonych, np. w rumie

ziarenka z 1 laski wanilii

1 puszka brzoskwiń

cukier kandyzowany do posypania

Przygotowanie:

Mąkę i cukier mieszamy z solą i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekaną margarynę i wszystko razem siekamy. Żółtko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki posiekanej z margaryną. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (może delikatnie lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki). Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją i owijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 8 godzin (ciasto możecie też zamrozić).

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm na stolnicy wysypanej mąką. Formę do tarty delikatnie smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, najlepiej pomagając sobie wałkiem do ciasta. Dokładnie wciskamy w krawędzie formy i odcinamy nadmiar ciasta. Równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. fasolą lub ryżem. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach*, po 7 minutach ściągamy z ciasta papier do pieczenia wraz z obciążeniem. Po upływie czasu pieczenia wyciągamy spód z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy masę serową. W osobnym naczyniu miksujemy ser z cukrem pudrem, a następnie (nadal miksując) wbijamy po jednam jajku. Gdy masa będzie gładka i jednolita. Następnie wlewamy gęstą kremówkę i wciąż miksując, wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy ziarenka wanilii, rodzynki i skórkę pomarańczową (ja zostawiłam część skórki do dekoracji wierzchu), mieszamy (już bez miksera).

Masę serową wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Na wierzchu układamy cienko pokrojone brzoskwinie i pozostałą skórkę pomarańczową oraz kandyzowanym cukrem. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Jeśli wierch będzie się zbyt szybko rumienić, możecie przykryć go w połowie pieczenia arkuszem papieru. Studzimy i podajemy.

Smacznego : )

*Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.