Witajcie

Niedawno wróciłam do trochę zapomnianej przeze mnie książki Jana Czernikowskiego ciasta, ciastka, ciasteczka i odkryłam w niej przepyszny przepis na ciasto kruche. Bardzo delikatne i łatwe w obróbce. Mimo, że dodaje się do niego dwie łyżki smalcu, idealnie komponuje się ze słodkim nadzieniem. Mam nadzieję, że ten przepis będzie ciekawą alternatywą dla klasycznej szarlotki : )

Podany przepis wykonałam w okrągłej formie do tarty o średnicy 28 cm.

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

3/4 kostki masła

2 łyżki smalcu

1 jajko

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 duże jabłka

2 duże gruszki

1 łyżka brązowego cukru

1/2 łyżeczki cynamonu (możecie więcej)

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą,cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypujemy górkę, w której robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Masło siekamy i dodajemy do mąki wraz ze smalcem. Siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części- mniejsza z nich powinna stanowić 1/4 ciasta.  Z każdego kawałka ciasta formujemy kule, które lekko spłaszczamy. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.

Owoce myjemy i obieramy. Wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy, np. na ósemki. Wsypujemy do średniej wielkości garnka, dodajmy cukier i cynamon. Gotujemy do momentu, aż z owoców zrobi się mus, jednocześnie uważając, aby masa się nie przypaliła (długość gotowania zależy od twardości jabłek). Jeśli jabłka są dość cierpkie, możecie dodać więcej cukru.

Formę do pieczenia delikatnie smarujemy masłem (dobrze, aby miała wyjmowane dno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 10 minut, aby łatwiej można było je rozwałkować. Z kuli o objętości 3/4 ciasta rozwałkowujemy okrąg 2, 3 cm większy niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i dociskamy do brzegów. Nakłuwamy równomiernie widelcem. Na wierzch ciasta kładziemy arkusz papieru do pieczenia, który obciążamy grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do obciążania. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach*, aż do uzyskania złotego koloru (po około 7 minutach pieczenia ściągamy papier z ciasta i od tego momentu uważamy, aby spód tarty nie przyrumienił się zbyt mocno w piekarniku. Po wypieczeniu wyjmujemy z piekarnika (którego nie wyłączamy) i lekko studzimy.

Na podpieczony spód wykładamy mus z jabłek i gruszek. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski o szerokości około 2 cm. Układamy na kształt szachownicy na wierzchu tarty. Wierch tarty możecie posypać płatkami migdałów.

Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut lub do uzyskania złotego koloru wierzchniego ciasta.

Studzimy, schładzamy w lodówce i podajemy.

Smacznego : )

* Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.