Witajcie : )

Zapraszam na szybki i smaczny biszkopt, który możecie przygotować z użyciem Waszych ulubionych owoców. Ja tym razem wybrałam śliwki i brzoskwinie, zachęcona ich obecnością w pobliskim warzywniaku. Jeśli macie ochotę, do biszkoptu możecie dodać kakao lub cynamon. Ja zdecydowałam się na ziarenka z wanilii. Uwielbiam takie proste ciasta zwłaszcza w słoneczną sobotę, której nie chcę spędzać w kuchni : ) Mam nadzieję, że Wam również się spodoba.

Podany przepis przygotowałam w okrągłej formie o średnicy 24 cm

6 jajek

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml oleju

ziarenka z 1 laski wanilii

1 duża brzoskwinia i 3 śliwki (lub inne dowolne owoce do dekoracji)

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy partiami cukier puder a następnie po jednym żółtku. Ziarenka z laski

wanilii dodajemy do masy jajecznej. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy wciąż mieszając (nie trzeba już tego robić przy użyciu miksera).

Śliwki i brzoskwinie myjemy (lub inne owoce) i kroimy, jeśli jest taka potrzeba. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 45-60 minut w 180 stopniach*, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego : )

* Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.