Witajcie : )

Zapraszam Was na najprostszy deser świata. Szkoda tracić czasu na rozpisywanie się – bierzcie się do roboty :) Potrzebujecie tylko masło, śliwki i ulubione ciasteczka zbożowe : ) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.

Podany przepis pozwala na przygotowanie dwóch porcji (naczynia do zapiekania mają średnicę około 12 cm)

8 śliwek

220 g ciasteczek zbożowych

50 g masła

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego skórką do dołu (ważne, żeby śliwki były dość dojrzałe – jeśli nie są, możecie je podsmażyć na patelni przed zapieczeniem po to, aby nie były zbyt twarde).

Masło roztapiamy w garnuszku na niewielkim ogniu, studzimy. Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera. Mieszamy ciasteczka i masło. Kruszoną posypujemy śliwki. Zapiekamy 10-15 minut w 180 stopniach*, aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki.

*Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.