Dzisiaj zapraszam Was na bardzo prosty i smaczny przepis. Często kupujemy ciasteczka bezowe w sklepie nie wiedząc, jak mało wysiłku kosztuje przygotowanie ich w domu. Oczywiście, beziki są bardzo bardzo słodkie, ale ich niewielki rozmiar sprawia, że taka przyjemność możemy dozować sobie bardzo długo :) Będą stanowiły także ciekawy dodatek do innych deserów. Polecam :)

Z podanych proporcji wyszło mi 75 maleńkich bezów (mniej więcej wielkości orzecha wloskiego)

Do dzisiejszych zdjęć użyłam porcelany i dodatków ze sklepu Bottega Concept Store.

4 białka

200g cukru pudru

1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao

100g gorzkiej (lub deserowej) czekolady

1 łyżka masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli (około 5-6 minut). Następnie dodajemy 2/3 cukru pudru i dokładnie miksujemy. Pozostały cukier mieszamy z kakao. Miksując, wsypujemy mieszaniną i mieszamy, aż do idealnego połączenia.

Rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki napełniamy masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wyciskamy z masy niewielkie gwiazdki (nie musimy zostawiać zbyt dużego odstępu między bezami).

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Ciasteczka suszymy w nim około 1,5h (blaszkę ustawiamy na drugim poziomie w piekarniku od góry)*.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Masę pozostawiamy do przestudzenia.

Letnią czekoladą polewamy beziki (w dowolny sposób, ja zrobiłam takie oto mazaje).

Podajemy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego ;)

*Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.