Sezon rabarbarowy na dobre rozpoczęty. Po zimie już nie mogłam doczekać się na kruche ciasto z rabarbarem. Podrasowałam je truskawkami ponieważ według mnie, ich smak świetnie komponuje się z lekko kwaśnym rabarbarem. Ciasto nie jest mdląco słodkie, słodka jest krucha maślana kruszonka. Ciasto kruche jest zaś najlepszym, jakie do tej pory robiłam. Polecam wypróbować to ciast nawet, jeśli nie lubicie rabarbaru- możecie zamienić go na dowolne sezonowe owoce.

Dziękuję moim towarzyszom wczorajszego wieczoru, którzy chyba chętnie wypróbowali to ciasto ;)

Porcja na formę kwadratową o boku 25 cm.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (około 230g)

185g masła zimnego

1/2 szklanki cukru pudru (około 75g)

3 żółtka

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

700g rabarbaru

300g truskawek

5 łyżek cukru

1 łyżka bułki tartej

1/2 słoiczka dżemu truskawkowego (około 140g)

Maślana kruszonka:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (około 185g)

2/3 szklanki brązowego cukru ( około 100g)

125g masła

16g cukru pudru ( 1 opakowanie)

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Z mąki usypujemy stożek i robimy w nim wgłębienie, wsypujemy tam posiekane, zimne masło i 3 żółtka. Całość początkowo siekamy, potem zagniatamy ręką do momentu, aż kawałki masła nie będą widoczne w cieście, będzie ono jednolite i gładkie, nie przylepiające się do rąk.

Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie, formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno formy, nie ma potrzeby wykładania boków). W dno wgniatamy po kawałku ciasta do momentu aż zużyjemy je całe, a dno będzie wszędzie tej samej wysokości (inną techniką jest starcie ciasta na tarce o grubych oczkach, a następnie wgniecenie go w dno).

formę wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki- w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem równomiernie. Pieczemy około 10- 15 minut ( do uzyskania złocistego koloru, ja piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu).

Po wypieczeniu spodu do ciasta pozostawiamy go do przestudzenia.

W tym czasie przygotowujemy rabarbarowe nadzienie. Rabarbar obieramy z zewnętrznych błon, myjemy, suszymy dokładnie i kroimy w kawałki wielkości około 1 cm. Truskawki myjemy, także osuszamy, wycinamy szypułki  i kroimy na połowę. nagrzewamy suchą patelnię, wsypujemy owoce i cukier (5 łyżek), podgrzewamy mieszając aż owoce puszczą sok (około 5 minut). Następnie owoce zdejmujemy z patelnie i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.

Przygotowujemy kruszonkę- masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę wymieszaną z cukrami. Dokładnie mieszamy i obserwujemy jak powstają grudki kruszonki. Pozostawiamy do przestudzenia.

Gdy spód ciasta jest już przestudzony smarujemy go równomiernie dżemem truskawkowym, wykładamy na to odsączone owoce i wyrównujemy. Posypujemy łyżką bułki tartej a następnie na cieście w miarę równomiernie rozkładamy kruszonkę. Pieczemy 30- 40 minut w 180 stopniach, do momentu, aż kruszonka będzie miała złocisty kolor.

Studzimy i kroimy w kwadraty, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego  :)

Oryginalny przepis pochodzi z mojewypieki.blox,pl, został przeze mnie zmodyfikowany ;)